Een lot uit de Staatsloterij?

Door 21 september 2014 uit het nieuws Geen reacites

intralotIntralot is gespecialiseerd in het bouwen en beheren van applicaties in de gok- en loterijwereld en draait daarmee een alleszins respectabele jaaromzet van 1,5 miljard euro. Ook de Nederlandse Staatsloterij en de Lotto maken gebruik van de diensten van Intralot. Maar waar is hun respectabiliteit gebleven sinds het akkefietje met de Staatsloterij? En wat betekent dat?

Hoe zat het ook alweer met Intralot en de Staatsloterij? Onbevoegde medewerkers van Intralot konden de database met lotnummers van de Staatsloterij rechtstreeks bewerken, zonder daarvan sporen in logboeken en dergelijke na te laten. Ook vanuit locaties op afstand. Mogelijk zijn regulier gekochte lotnummers vervangen door eigen lotnummers, maar niemand weet wat er precies gebeurd is.

Intralot lijkt dus onvoldoende grip te hebben op de integriteit van het systeem, de integriteit van de data en wellicht ook de integriteit van de medewerkers. En dat is nu juist de core-business van Intralot. Hun imago is daarmee ernstig geschaad. Hoe ernstig, dat is voor Intralot op dit moment een kwestie van afwachten.
Als Intralot een goede Business Impact Analysis (BIA) had uitgevoerd, dan was het wellicht niet zo ver gekomen. Dan had het management zich beter gerealiseerd wat er op het spel staat.

Een BIA kwantificeert de impact van falende processen en systemen op het gebied van security en continuity van je IT. Imagoschade is een van de impactfactoren. In het geval van Intralot is integriteit van systeem, data en medewerkers een bepalende factor voor het imago. Een BIA maakt duidelijk welke bedrijfsprocessen cruciaal zijn, wat je hebt te verliezen, en hoeveel het je waard is om dat te beschermen.

Stel dat het akkefietje met de Staatsloterij er toe leidt dat Intralot 10% van zijn omzet verliest omdat een aantal klanten er geen vertrouwen meer in heeft, dan gaat het om 150 mio jaarlijks. Het preventief aanpakken van de integriteit van systemen, processen en mensen, en al helemaal het uitvoeren van een BIA en een Risk Assessment valt hierbij in het niet.

Meer lezen over de Staatsloterij en Intralot in de Volkskrant .

Meer lezen over de Business Impact Analyse?

Of neem direct contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Over henk

Henk is een security en continuity strateeg met een fijn oog voor de actualiteit.