De kasteelvrouwe van Calimeromarketing 3.0

Door 28 september 2014 Geen categorie Geen reacites

“Omdat een inbreker niet met zijn tengels van mijn schrijfcomputer kon afblijven, kwam er een kink in de schrijfkabel en duurde het schrijven maanden langer dan gepland.” Aan het woord is Karin Romme, schrijfster van het boek Calimeromarketing 3.0. , dat kleine bedrijven helpt om zichzelf succesvol in de markt te zetten. Daarin is ze een kei, kan ik uit eigen ervaring vertellen: haar adviezen snijden hout en zijn goed toe te passen.

Maar op het gebied van security en continuity is er dus blijkbaar iets vreselijk fout gegaan bij Karin Romme.

Ook kleine ondernemers kunnen te maken krijgen met een inbreuk op hun security en continuity. En als zij daar – net zoals Karin Romme – niet op voorbereid zijn, dan komt het totaal onverwacht, zijn de gevolgen groot en duurt het herstel vaak langer dan je lief is.

Gelukkig kun je ook als Calimerobedrijf het nodige aan preventie doen.

Om te beginnen met het in kaart brengen van je kritische bedrijfsprocessen: als kleine ondernemer is dat niet al te ingewikkeld. Je weet immers waar je organisatie voor staat (raison d’etre) en waar je business van bestaat (waar je inkomsten vandaan komen). Karin Romme kent haar afspraken met de uitgeverij, eventuele klanten, en kan heel goed vaststellen hoeveel schrijfwerk of schrijftijd ze mag verliezen zonder in de problemen te komen.

Desgevraagd zou Romme vast niet hebben gekozen voor enkele maanden…

Dan komen de IT-deskundigen om de hoek kijken: welke reële risico’s kunnen in deze onderneming welke kritische bedrijfsprocessen verstoren? Ik kan me voorstellen dat voor Romme alles kritisch is, wat haar boek-in-wording (de data) bedreigt. Van inbraak, brand, kortsluiting tot wateroverlast. Een kapotte of gestolen pc hoeft geen probleem te zijn, als de data maar bereikbaar blijven.

Ik vermoed dat Romme geen back-up van haar bestanden bewaarde op een veilige plaats. Of wellicht deed ze dat wel, maar bleken die bestanden, toen puntje bij paaltje kwam, niet benaderbaar…

Kortom: of je nu een kleine of een grote onderneming runt, het is raadzaam om de gevaren te kennen en te weten hoe je kunt handelen als er onverhoopt iets gebeurt.
Mijn rol als consultant in security en continuity is een brug te slaan tussen de ondernemer of het management en de mensen van de IT: twee werelden die elkaar op deze onderwerpen soms maar moeilijk lijken te begrijpen.

Over henk

Henk is een security en continuity strateeg met een fijn oog voor de actualiteit.