Alle eieren in één mandje?

Door 6 oktober 2014 Geen categorie Geen reacites

Gistermiddag gebeurde het. Theorie werd persoonlijke werkelijkheid. Mijn netwerkleverancier KPN had regionale problemen met “Internet”.
Helaas werd al snel duidelijk dat dit zowel de vaste als de mobiele (IP) dienstverlening van KPN betrof: noch over de koperkabel, noch via de mobiele telefoon was het mogelijk om websites te bezoeken, mail te ontvangen of te versturen. Alle schermen toonden alleen maar een draaiend wieltje. En toen werd me rap duidelijk dat ik zelf in de situatie was beland waar ik mijn klanten als Business Continuity consultant altijd voor waarschuw: als je meerdere diensten van één leverancier ‘stapelt’, nemen de gevolgen van een storing enorm toe. Zeker als het dan gaat om een dienst die sluipenderwijs steeds belangrijker wordt voor de voortgang van je primaire bedrijfsprocessen , dan kan dat de bedrijfsvoering behoorlijk in de war lopen. Voor mij betekende het een halve middag geen websitebeheer, en geen e-mailafhandeling.
Het stapelen van diensten wordt de laatste jaren zeer voortvarend door alle telecomleveranciers gestimuleerd met Alles-in-eenpakketten, Familievoordeelopties, etc. Door het combineren van vaste tele- en datacom met mobiele en met TV bij één provider kunt u aanzienlijke besparingen realiseren op uw maandelijkse lasten. Het nadeel hiervan is dan natuurlijk wel dat als er dan iets mis gaat bij uw provider, u met een beetje pech ook niets meer kunt. Dat kan natuurlijk een zeer weloverwogen beslissing zijn (“die 1 of 2 keer dat dit per jaar kan gebeuren neem ik voor lief”), maar misschien overkomt het u en is dat een vervelende verrassing. In dit laatste geval bent u, net als ikzelf, toe aan een herziening van uw persoonlijke of zakelijke impact- en risicoanalyse.
In mijn geval is mijn conclusie dat ik voorlopig het risico van een kortdurende Internetblackout voor lief neem en geen extra kosten ga maken door een deel van mijn diensten elders onder te brengen. Maar bij de eerstvolgende contractvernieuwing ga ik het proces nog een keer doorlopen; misschien dat ik dan zonder veel extra kosten wel extra zekerheid kan inkopen.

Over henk

Henk is een security en continuity strateeg met een fijn oog voor de actualiteit.